/
SAM Respons

SAM Respons

Inleiding

Wilt u, nu en in de toekomst, controle over uw responspercentage? De SAM Respons module geeft inzicht in het huidige responspercentage en hoe deze verbeterd kan worden. Wilt u hier meer over weten of heeft u specifieke vragen, kijk dan hier bij SAM Respons.

De SAM Respons module geeft inzicht in de bouwstenen van het responspercentage en de Casemix. Daarnaast wordt de impact van potentiële procesaanpassingen op het respons getoond. Binnen de rapportages kunnen eenvoudig selecties worden gemaakt op onder andere locaties, behandelaren, periode, zorgdomein en zorgtype. SAM Respons kan gebruikt worden om te sturen op respons van DBC's, maar ook op trajecten die op andere wijze zijn gefinancierd.

Voor gebruikers van SAM Zorgmonitor binnen Axians' Zorg GGZ is een aparte handleiding.  

Algemene informatie SAM Respons

In de linker menu balk worden de verschillende modules van SAM getoond. Klik op Respons.

Na het selecteren van het hoofdmenu "Respons' wordt een startpagina getoond met de verschillende Respons rapportages,

De volgende opties zijn aanwezig

Locatie

Binnen het submenu "Locatie" worden een aantal rapportages opgeleverd, zoals Totaaloverzicht, Afgesloten trajecten, etc. 

Deze rapportages worden op het aggregatie-niveau van Locatie getoond.

Deze pagina's worden hieronder in detail beschreven. 

Behandelaar

Binnen het submenu "Behandelaar" worden een aantal soortgelijke rapportages opgeleverd, zoals Totaaloverzicht, Afgesloten trajecten, etc.  

Deze rapportages worden op het aggregatie-niveau van Behandelaar getoond. Wanneer geen behandelaar wordt geselecteerd zal het totaal van trajecten leiden tot dubbeltellingen, wanneer er meerdere behandelaren per traject zijn.

Omdat ze voor de rest grotendeels gelijk zijn aan de pagina's op Locatie-niveau worden ze verder niet beschreven. 

Alleen de rapportage 'Completers per behandelaar' is hier een afwijkende rapportage. Deze wordt hieronder in detail beschreven.

Actualiseren

Binnen deze menu optie is het mogelijk de verwerkingen op te starten, die de data, waarop de respons rapportages gebaseerd zijn te actualiseren. Dit wordt automatisch uitgevoerd gedurende de nachtverwerking, wanneer er nieuwe data is ingelezen. Binnen deze pagina wordt ook getoond wanneer de data voor de laatste keer is geactualiseerd.

Er zijn verschillende functies, die data actualiseren. Afhankelijk van uw rechten worden één of meerdere getoond op de pagina. De mogelijke functies zijn:

  • SAM Respons:

    • Per behandeltraject worden de respons en de afwijkingen met betrekking tot metingen bepaald

  • SAM Respons Behandelaar:

    • Per behandelaar wordt voor zijn/haar behandeltrajecten de respons en afwijkingen bepaald 

Download

Binnen deze menu optie is het mogelijk om de data die binnen SAM Respons gebruikt wordt ook te exporteren.Afhankelijk van uw rechten worden één of meerdere getoond op de pagina. De mogelijke downloads zijn:

  • SAM Respons:

    • Een export met betrekking tot de respons per traject op locatie-niveau

  • SAM Respons Behandelaar:

    • Een export met betrekking tot de respons per traject op behandelaar-niveau

  • SAM Respons per locatie

    • Een export met betrekking tot de respons per traject op locatie-niveau specifiek voor een bepaalde locatie (en onderliggende organisatie-niveau's). Deze kunnen bijvoorbeeld ter beschikking worden gesteld aan locatie-managers.

  • SAM Respons Behandelaar per locatie

    • Een export met betrekking tot de respons per traject op behandelaar-niveau specifiek voor een bepaalde locatie (en onderliggende organisatie-niveau's).  



Per hoofdgroep worden de beschikbare rapportages getoond. De hoofdgroepen bij Respons zijn 'Locatie' en 'Behandelaar'. Veel van de rapportages onder de hoofdgroep zijn identiek. Vaak is alleen het

Aanroepen rapport

Per hoofdgroep worden de beschikbare rapportages getoond. De hoofdgroepen bij Respons zijn 'Locatie' en 'Behandelaar'. Veel van de rapportages onder de hoofdgroep zijn identiek. Vaak is alleen het niveau van aggregatie anders.
Klik op een rapport om de betreffende rapportage in te tonen.
Links staan de filters getoond die op de betreffende rapportage betrekking hebben. Onderaan de rapportage worden de gekozen selecties getoond.

Bepalen van de respons

Bepalen van de respons

De respons wordt bepaald op basis van de ingerichte koppelstructuur (zorgdomein / meetdomein / meetinstrument). Het uitgangspunt om het responspercentage te bepalen is dat op trajectniveau gekeken wordt wat de respons is en niet per meetdomein. 

Verplicht meetdomein

Is er bij een zorgdomein een verplicht meetdomein, dan wordt de respons van een traject bepaald door alleen naar dat specifieke meetdomein te kijken. In onderstaand voorbeeld is voor het zorgdomein "Volwassenen Cure" het meetdomein "Klachten en Symptomen" het verplichte meetdomein. 

Niet Verplicht meetdomein

Is er bij een zorgdomein geen verplicht meetdomein aangewezen, dan wordt de respons van een traject bepaald door naar alle meetdomeinen te kijken. Het beste resultaat over al deze meetdomeinen bepaald dan ook de respons van het traject.

Mogelijke uitkomsten

Een traject kan 4 mogelijke uitkomsten hebben. In onderstaande opsomming wordt dit weergegeven.

Uitkomst

Geldige Voormeting

Geldige Nameting



Uitkomst

Geldige Voormeting

Geldige Nameting



Completer

Aanwezig

Aanwezig



Drop-out

Aanwezig

Niet aanwezig



Non-starter

Niet aanwezig

Aanwezig



Non-responder

Niet aanwezig

Niet aanwezig



Behandeltrajecten

Bij het bepalen van de respons wordt ook gekeken naar de typering van de behandeltrajecten. Trajecten die geen inhoudelijke activiteit hebben worden gedefinieerd als 'niet meetbare' trajecten. In de meeste rapportages wordt alleen informatie getoond over de meetbare trajecten. 



De rapportages

Totaaloverzicht

Hiermee ziet u in één oogopslag alle cruciale Repons-kengetallen, zoals responspercentage, aantal afgesloten (DBC- en BasisGGZ) trajecten en het aantal geldige voor- en nametingen.
Het betreft hier het totaal van alle trajecten, die in de SAM omgeving zijn ingelezen. 

  • Aantal trajecten: dit geeft het aantal trajecten (zowel DBC- als BasisGGZ) weer. 

  • Niet meetbaar: dit zijn trajecten die 'geëxcludeerd' zijn, omdat er geen sprake is van een behandeling en er daarom geen effect gemeten kan worden. 

  • Meetbare trajecten: Dit zijn de resterende trajecten, waarover wél een effect gemeten kan worden. 

  • Completer: Traject met een geldige voor- én nameting. Dit is het percentage dat doorgaat als responspercentage. 

  • Drop-out: Traject met een geldige voormeting, maar zonder geldige nameting. 

  • Non-starter: Traject zonder geldige voormeting, maar met geldige nameting. 

  • Non-responder: Traject zonder geldige voor- én nameting. 

Afgesloten trajecten

Een overzicht van de afgesloten trajecten, waarbij het aantal afgesloten trajecten en het percentage geldige voor- en nametingen zichtbaar zijn. Aan de rechterzijde wordt het respons getoond van alle geselecteerde trajecten. De opbouw daarvan vindt u in de vier andere grafieken die het beste met de klok mee vanaf linksonder gelezen kunnen worden.

Alleen de meetbare trajecten worden binnen deze rapportage meegenomen

  • Aantal afgesloten trajecten: Hierin wordt onderscheid gemaakt in meetbare trajecten per maand, waarover het respons wordt berekend, én de overige trajecten die 'geëxcludeerd' worden. De maand correspondeert met de maand van afsluiting. 

  • % geldige voormetingen: Op basis van het aantal meetbare maandelijkse trajecten wordt het percentage trajecten met een geldige voormeting getoond. 

  • % geldige nametingen: Op basis van het aantal meetbare maandelijkse trajecten wordt het percentage trajecten met een geldige nameting getoond. 

  • Responspercentage: Hier wordt per maand het responspercentage (completers) en andere statussen getoond. 

Openstaande trajecten

Een overzicht van de openstaande trajecten, waarbij het aantal trajecten en hun percentage geldige voor- en nametingen zichtbaar zijn. Aan de rechterzijde wordt het percentage geldige voormetingen van alle geselecteerde openstaande trajecten getoond. Daarnaast zijn er drie grafieken, waarbij de maand correspondeert met de maand waarin het traject gestart werd.

Alleen de meetbare trajecten worden binnen deze rapportage meegenomen 

  • Aantal openstaande trajecten: Het aantal meetbare openstaande trajecten per maand (per startdatum traject). Wanneer nog niet kan worden bepaald of het een meetbaar of niet-meetbaar traject is, wordt dit traject niet in de selectie meegenomen.  

  • % geldige voormetingen: Op basis van het aantal meetbare maandelijkse trajecten wordt het percentage trajecten met een geldige voormeting getoond. 

  • % geldige nametingen: Op basis van het aantal meetbare maandelijkse trajecten wordt het percentage trajecten met een voorlopig geldige nameting getoond. Voorlopig, omdat het laatste behandelcontact nog kan wijzigen en daarmee ook de geldigheid van de meting. 

Potentieel

Casemix

Voormetingen per locatie

Nametingen per locatie

Completers per behandelaar



Related content