Skip to end of metadata
Go to start of metadata

You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Version History

« Previous Version 9 Current »

Inleiding

De SAM Zorgeffect module geeft inzicht in de effectiviteit van de afgesloten behandelingen, die door de organisatie zijn uitgevoerd. Het betreft daarnaast alleen evalueerbare behandelingen, dus waarvoor metingen zijn afgenomen.

Geldige metingen

Er worden alleen zorgeffecten getoond van trajecten, waarbij er een geldige respons is voor een bepaald meetdomein. Afhankelijk van het meetdomein betekent dit dat er een voor- en nameting moet zijn of dat er alleen een nameting nodig is.

MeetdomeinGeldige metingen

Klachten en Symptomen

Zowel voor- als nameting

Kwaliteit van Leven

Zowel voor- als nameting

Functioneren

Zowel voor- als nameting

Cliënttevredenheid

Alleen nameting

Mogelijke typen uitkomsten

Bij het bepalen van het effect is het door de organisatie mogelijk om zelf per meetinstrument aan te geven op welke wijze het effect berekend moet worden. Er zijn op dit moment 2 methoden om effecten te tonen, namelijk de feitelijk T-score of de Reliable Change Index.

T-score methodiek

De uitkomsten worden bepaald op basis van de T-score methodiek. A.d.h.v. deze methodiek worden de uitkomsten op 2 verschillende manieren getoond. De feitelijke T-score componenten (delta T, Start T, Eind T) worden getoond of de Reliable Change Index gebaseerd op de T-score wordt getoond.

Bij de T-score methodiek wordt gebruik gemaakt van een T-score formule. Deze info kan per meetinstrument of per subschaal binnen SAM door de eindgebruiker worden opgegeven. InfinitCare heeft voor veel meetinstrumenten al een T-score formule ingevuld.

Om dubbeltellingen te voorkomen bij meerdere metingen met verschillende meetinstrumenten in een meetdomein wordt per meetdomein alleen het meest relevante (voorkeurs) meetinstrument meegenomen in de totaal-tellingen en gemiddelden.
De voorkeur heeft hierbij het meetinstrument waarbij de laagste waarde voor 'volgorde' is opgegeven. Als dit niet is opgegeven is de uitkomst van de voorkeur niet voorspelbaar.

Reliable Change Index

Bij de Reliable Change Index wordt de behandeluitkomst getoond als het percentage cliënten dat is hersteld, verbeterd, stabiel gebleven of verslechterd. Er zijn 2 mogelijke methoden om deze te bepalen, op basis van ruwe scores of op basis van T-scores.

Op basis van Ruwe Scores

Wanneer de RCI bepaald wordt a.d.h.v. ruwe scores, dan is er een Reliable Change en Cut Off waarde nodig bij het meetinstrument of bij de betreffende subschalen.

Als default wordt bij de Reliable Change Index, wanneer deze berekend wordt a.d.h.v. ruwe scores, voor de Reliable Change 10% genomen van de maximum score en voor de Cut Off 40%.

  • Hersteld: Het verschil tussen de score van de voor- en nameting is positief en groter dan de Reliable Change en de score van de nameting is kleiner of gelijk aan de Cut Off

  • Verbeterd: Het verschil tussen de score van de voor- en nameting is positief en groter dan de Reliable Change en de score van de nameting is groter dan de Cut Off
  • Stabiel: Het absolute verschil tussen de score van de voor- en nameting is kleiner dan de Reliable Change

  • Verslechterd: Het verschil tussen de score van de voor- en nameting is negatief en groter dan de Reliable Change

Bij de meeste meetinstrumenten is sprake van een aflopende schaal, waarbij een lagere waarde 'beter' is dan een hoge waarde. Hier staat bij het meetinstrument ingesteld dat de 'Waardering score' van 'Hoog naar laag' is.
Een aantal meetinstrument wijken hiervan af; daar staat dat de 'Waardering score' van 'Laag naar hoog' is.
Hier is de uitkomst 'Verbeterd' of 'Hersteld', wanneer de score van de nameting groter dan de Cut Off is. De Cut Off is dan ook 60% van de maximum score. 

Op basis van T-scores

Wanneer deze bepaald wordt a.d.h.v. T-scores dan wordt gebruik gemaakt van de SBG methode.

Deze onderverdeling is gebaseerd de concepten “klinisch significante verbetering” en “reliable change index” (De Beurs et al, 2015; De Beurs et al., 2015). Hierbij wordt op basis van de behaalde T-scores de behandeluitkomst bij de patiënt als volgt bepaald:

  • Hersteld: Een delta T > 5 en een T-eind van <42,5

  • Verbeterd: Een delta T > 5

  • Stabiel: Een delta T tussen -5 en 5

  • Verslechterd: een delta T ←5

De factoren die worden gebruikt voor deze berekening zijn standaard '5' en '42,5', maar wijzigbaar per meetinstrument of generiek in de SAM parameters..

Verantwoordelijkheid

Het is de verantwoordelijkheid van de klant om aan te geven op welke wijze het effect voor de organisatie berekend dient te worden. Tijdens de implementatie vindt afstemming daarover plaats.

  • No labels