Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.


Wilt u, nu en in de toekomst, controle over uw responspercentage? De SAM Respons module geeft inzicht hoe het responspercentage verbeterd kan worden. Bovendien wordt de impact van potentiële procesaanpassingen op het responspercentage concreet gemaakt.Wilt u hier meer over weten of heeft u specifieke vragen, kijk dan hier bij SAM Respons.





    

Inleiding

De SAM BI Respons module geeft inzicht in de bouwstenen van het responspercentage en de Casemix. Daarnaast wordt de impact van potentiële procesaanpassingen op het respons getoond. Binnen de rapportages kunnen eenvoudig selecties worden gemaakt op onder andere locaties, behandelaren, periode, zorgdomein en zorgtype. SAM BI Respons kan gebruikt worden om te sturen op respons van DBC-trajecten, maar ook op trajecten die op andere wijze zijn gefinancierd.

Respons voor het SBG

De ROM-respons is - in de definitie van SBG - de proportie diagnosebehandelcombinaties die is aangeleverd inclusief voor- én nametingen, zodat de informatie bruikbaar is voor benchmarken op behandeluitkomst. Hierbij moeten de DBC’s ook evalueerbare DBC’s zijn. Dat wil zeggen, dat de metingen zijn aangeleverd volgens de koppelregels van de Minimale Data Set.

De koppelregels voor SBG of voor- en nametingen geldig zijn als volgt:

  • per DBC-traject wordt gekeken wat het eerste of laatste behandelcontact is op basis van de volgende activiteiten binnen het traject: act_2 (intake), act_3 (behandeling), act_4 (begeleiding) en act_9 (dagbesteding)
  • de meetinstrumenten komen overeen met de meetinstrumenten die SBG per zorgdomein/meetdomein combinatie accepteert. 
  • de meting valt binnen de geldige periode van drie(3) maanden: voormeting voor of na het eerste behandelcontact en nameting voor of na het laatste behandelcontact.
  • de meetinstrumenten van de voor- en nameting zijn aan elkaar gelijk, omdat een behandeling met ongelijke meetinstrumenten niet te evalueren is.
  • de respondenten van de voor- en nameting zijn aan elkaar gelijk. 
  • voor alle verplichte meetdomeinen is een voor- en nameting vereist.

Per 1 januari 2016 zijn nieuwe koppelregels vastgesteld door SBG. Daarmee zijn de koppelregels voor alle zorgdomeinen gelijk, zoals boven samengevat. Tot 1 juli 2016 kan nog op basis van de oude koppelregels worden aangeleverd. Die kunnen afwijken van bovenstaande koppelregels, met name voor EPA. 

Verschillen respons SBG en SAM BI Respons

SAM hanteert in principe dezelfde koppelregels als SBG. Echter. Er zijn echter wel wat verschillen in de verwerking tussen beide systemen, waardoor er ook andere responspercentages getoond worden.

  • Bij SBG worden trajecten ouder dan drie maanden bevroren en binnen SAM niet. Wanneer deze trajecten na 'bevriezing' worden geactualiseerd worden deze gegevens wel in SAM verwerkt, maar niet langer in BRAM, de applicatie van SBG. Dit is een van de belangrijkste redenen van verschillen tussen SAM en BRaM.
  • Bij de aanlevering aan SBG is het mogelijk om bij trajecten, die geen geldige prestatiecode hebben aan te geven of deze trajecten wel, niet of als openstaand traject aangeleverd dienen te worden. Binnen de rapportages van SAM wordt daar geen rekening meegehouden.
  • Bij bepaalde meetinstrumenten, zoals de middelenmatrix keurt SBG een meting af wanneer bepaalde items niet voldoen aan de door SBG gestelde eisen. Deze eisen hebben vaak betrekking op het aanwezig zijn van bepaalde items van de meting. Binnen SAM is het mogelijk om daar ook rekening mee te houden door deze metingen als ongeldig te bestempelen en ze daardoor ook niet te koppelen en aan te leveren aan SBG.
    • Deze regels worden beschreven bij de betreffende meetinstrumenten
    • Een voorbeeld van zo'n regel is dat bij Middelenmatrix bij een bepaalde primaire stof ook altijd de betreffende vragen aangeleverd moeten worden.