Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

AKWA Koppelregels

De ROM-respons is - in de definitie van AKWA - de proportie diagnosebehandelcombinaties die is aangeleverd inclusief voor- én nametingen, zodat de informatie bruikbaar is voor benchmarken op behandeluitkomst. Hierbij moeten de DBC’s ook evalueerbare DBC’s zijn. Dat wil zeggen, dat de metingen zijn aangeleverd volgens de koppelregels van de Minimale Data Set.

De koppelregels voor AKWA of voor- en nametingen geldig zijn als volgt:

...

Uitgangspunten Koppelregels

De koppelregels die binnen SAM Zorgmonitor worden gebruikt zijn zeer flexibel in te richten en ondervangen de verschillende soorten behandelingen en indicatoren (ROM, cliënttevredenheid en specifiek). Binnen SAM Zorgmonitor is het verder mogelijk om deze structuur volledig in te richten naar de eigen wensen, doordat de koppelregels door middel van parameters worden vastgelegd. 

De basisstructuur van koppelen binnen SAM Zorgmonitor is

  • per traject wordt gekeken wat het eerste of laatste behandelcontact is op basis van de volgende activiteiten binnen het traject: act_2 (intake), act_3 (behandeling), act_4 (begeleiding) en act_9 (dagbesteding)is 
  • de meetinstrumenten komen overeen met de meetinstrumenten die AKWA per zorgdomein/meetdomein combinatie accepteertzijn aangegeven
  • de meting valt binnen de geldige periode van drie (3) maanden: voormeting voor of na het eerste behandelcontact en nameting voor of na het laatste behandelcontact.
    • De periode van 3 maanden wordt als default gehanteerd
    • Bij Kinderen en Jeugdtrajecten zijn ook vanuit het NJI andere eisen gesteld. 
  • de meetinstrumenten van de voor- en nameting zijn aan elkaar gelijk, omdat een behandeling met ongelijke meetinstrumenten niet te evalueren is.
  • de respondenten van de voor- en nameting zijn aan elkaar gelijk. voor alle verplichte meetdomeinen is een voor- en nameting vereist.

Per 1-1-2015 wordt een verandering in de peildatum van de voormeting van het initiële DBC van kracht. De belangrijkste aanleiding voor deze verandering is de wens vanuit het GGZ veld om de voormeting te vervroegen. Een afname van de ernst van de problemen van de patiënt ten tijde van de diagnostiekfase kan gezien worden als onderdeel van de prestatie van de instelling, maar telde in de oude benadering niet mee voor de bepaling van het behandelresultaat. Door de voormeting te vervroegen kunnen wij aan dit bezwaar tegemoet komen. De meetmarges van drie maanden voor en na de peildatum gaan gelden voor álle zorgdomeinen. 

Voormeting: de eerste sessie in de diagnostische/behandelingsfase


View file
namekoppelregels.pptx
height250

Deze structuur is oorspronkelijk door SBG ontwikkeld voor de DBC methodiek.

...

AKWA Koppelregels

...

Door AKWA zijn ook specifieke koppelregels opgesteld. Bij de aanlevering van data aan AKWA wordt daar ook gebruik van gemaakt. Een deel van deze afspraken die voor AKWA gelden is inrichting specifiek. De structuur van SAM Zorgmonitor is zodanig flexibel opgebouwd dat dat verder geen probleem is